keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Uudenvuoden minimenu: Siemennäkkärit, kikherne- ja avokadotahna


Mitä valmistaa uudenvuoden tarjoiluiksi? Ainakin omiin pääkriteereihini kuuluu ennen kaikkea helppous. Tarjoiltavien kuuluu olla helposti napsittavaa mutta silti sopivan täyttävää. 

Tässä uudenvuoden minimenussani perunasalaatti täyttäköön kriteerin täyttävä. 
Kräkkerit, tahnat ja myöhemmin julkaistavat juuressipsit sekä
 vadelma-lakupiirakka saakoon täyttää kriteerin helposti naposteltavat. 

Valmistin ekaa kertaan siemennäkkäreitä aka kräkkereitä. Valmistusprosessi oli ihanan
 helppo verrattuna esimerkiksi sämppäreiden valmistukseen. Plussaa erityisesti siitä, 
että käsiä ei tarvitse työntää ja sotkea taikinaan (yök) ja sotkea tahmatassuilla koko keittiötä
 vaan sen sijaan näkkärit valmistuvat yksinkertaisesti, siististi ja nopeasti kulhossa lusikalla, 
eikä käsillä, sekoittaen :D Siemennäkkärit tulevat kyllä jatkossa toimittamaan
 meillä sämppäreiden virkaa - ei enää taikinaisia tahmatassukäsiä, THANK GOD.

Kräkkereiden kaveriksi pyöräytin viidessä minuutissa valmistuvaa kikherne- ja avokadotahnaa. Hifistelijöiden takia nimesin tahnan tarkasti kikhernetahnan, enkä hummukseksi, sillä
 perinteisessä hummuksessa on kikherneiden lisäksi seesaminsiementahnaa aka tahinia, 
josta en hirveästi maun puolesta välitä. Ainiin kookoksen inhoajille oma vinkkivitonen: 
voit korvata kräkkereissä esiintyvän kookosöljyn myös loistavasti oliiviöljyllä - testattu on, ja toimii!


Siemennäkkärit

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl oreganoa
2 dl kuumaa vettä
1/2 dl vesihauteessa sulatettua kookosöljyä

- Sekoita kuivat ainesosat yhteen. Lisää seokseen kuuma vesi ja vesihauteessa
 sulatettu kookosöljy. Sekoita ja levitä seos tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille. 

- Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia 150 asteessa. Leikkaa paloiksi lämpimänä.
 Anna jäähtyä ennen syömistä. Tarjoile avokadotahnan ja kikhernetahnan kera.

Taivaallinen kikhernetahna

1 pkt kikherneitä
1 1/2 dl aurinkokuivattua tomaattia
loraus oliiviöljyä
ripaus juustokuminaa
ripaus Kalaharin suolaa

- Laita kaikki ainesosat kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi.
 Maista. Tarjoile siemennäkkäreiden kanssa tai esimerkiksi salaatin lisäkkeenä.

Avokadotahna

2 avokadoa
1/2 punasipuli
1/2 dl kirsikkatomaatteja
ripaus mustapippuria
ripaus Kalaharin suolaa
puolikkaan sitruunan mehu

- Laita kaikki ainesosat kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Maista.
 Tarjoile siemennäkkäreiden kanssa tai esimerkiksi salaatin lisäkkeenä. 

Rakkaudella, Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti